Thuis groeiende komkommerzaailingenWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Wanneer moet je dit gewas buiten planten? Om deze vraag te beantwoorden, houden tuinders rekening met de eigenaardigheden van het weer en de zaaikalender. In het eerste geval kunt u begrijpen op welk tijdstip u veilig in de grond kunt planten en met behulp van de tweede wordt de meest geschikte datum voor een dergelijk evenement geselecteerd.

Wanneer komkommers thuis planten?

Dit kun je het beste doen op een moment dat de grond opwarmt tot veertien tot vijftien graden Celsius. Hierbij moet in gedachten worden gehouden dat als de temperatuur op een minimumwaarde wordt gehouden, de groente nauwelijks zal beginnen te groeien. Simpel gezegd, de bedden moeten nog beter worden opgewarmd. Anders wordt de plant alleen overdag aan groei blootgesteld, onder de zonnestralen. En op koele nachten zal het proces pauzeren.

Het is heel normaal dat de beslissing om te landen door velen met grote omzichtigheid wordt waargenomen. Meer ervaren tuinders vertrouwen liever op hun eigen ervaring. Dus wanneer vijftien graden warmte in de grond is vastgesteld, kunt u veilig beginnen met planten, omdat in het voorjaar het thermische regime alleen maar toeneemt, wat gunstige omstandigheden voor groei zal bieden.

In de middelste streken van ons land warmt de bodemsamenstelling in de kas half mei op. Op dit moment kun je zonder veel risico landen en is er altijd de mogelijkheid om voor extra verwarming te zorgen. Hiervoor wordt mest, oververhit hooi of zaagsel op een halve meter diepte van de bedden gelegd. Een eenvoudigere optie is om de bedden te bedekken met plasticfolie.

U kunt het oogsten wat versnellen zonder te wachten op de meiperiode.

Hiervoor zijn zaailingen voorgekweekt. Voor het planten van zaden voor zaailingen wordt de tijd eenvoudig bepaald - een periode van drie weken wordt gerekend vanaf half mei. Deze tijd is voldoende om perfect gevormde spruiten te krijgen. Deze methode om de aanplant te bepalen, is goed als u van plan bent om een ​​kas te gebruiken voor verdere groei. Zaailingen die bedoeld zijn voor de volle grond, worden aanbevolen om begin mei te zaaien.

Op welke dagen is een correcte landing mogelijk

De zaaitijd kan worden onderverdeeld in drie perioden:

  • vroeg. Om in de volle grond te planten, moet u wachten tot 5 juni. Maar als de grond warm genoeg is en het klimaat in jouw omgeving warm, dan kan er gezaaid worden tussen vijftien en vijfentwintig mei.
  • midden. Dit zaaien gebeurt in juni, tot ongeveer de tiende. Alle komkommersoorten zijn geschikt voor hem. Begin augustus kunnen de eerste oogsten worden geoogst;
  • laat. Voor deze periode wordt aanbevolen om rassen te zaaien die bedoeld zijn om te zouten. Het voordeel van dergelijk zaaien is dat verse komkommers u zullen verrassen voordat de vorst begint.

Komkommers die op een lagere temperatuur worden geplant, stoppen met groeien of sterven volledig.

De maankalender van dit jaar heeft de volgende landingsdagen bepaald:

maandgunstige dagenvoorwaardelijk gunstige dagen
maart1, 6 – 7, 29 – 314 – 5
april9 – 10, 27 – 281 – 2
mei26 – 272 – 3
juni-8 – 93 – 4

Komkommerzaden voorbereiden om te zaaien

Deze procedure is thuis vereist. Om de zaden te laten zwellen, moeten ze tien tot twaalf uur in water bij kamertemperatuur worden geplaatst, waarbij ze verschillende keren worden vervangen. Veel tuinders adviseren om het zaadfonds een paar maanden voor het planten op te warmen. Voor het zaaien worden de zaden gedesinfecteerd met een mangaanoplossing en bovendien behandeld met een medicijn dat de groei bevordert.

Regels voor het thuis kweken van zaailingen

Hiervoor wordt aanbevolen om turfpotten, papieren of plastic bekers, cassettes te gebruiken.

Zaailingen verdragen het verplanten niet goed, daarom moet plukken worden uitgesloten.

Om ideale omstandigheden te creëren, is de grond het best samengesteld uit tuin- of graszoden, met toevoeging van humus of zaagsel. Bereide zaden worden in een paar stukjes in elke container geplant tot een diepte van ongeveer anderhalve centimeter. De potten worden op een pallet geplaatst, besproeid met water, afgedekt met folie of een stuk glas en op een warme plaats gezet.

Zodat de spruiten niet te veel uitrekken, moet de temperatuur in de kamer gedurende enkele dagen binnen twintig graden hitte zijn. Dan is het toegestaan ​​om het met drie tot vier graden te verhogen. Het is ook noodzakelijk om tocht volledig uit te sluiten, die gecontra-indiceerd zijn voor zaailingen.

Zaailingen worden overgebracht naar goed verlichte plaatsen, op bewolkte dagen wordt extra aanvullende verlichting georganiseerd.

Er wordt om de twee dagen water gegeven, waarvoor ze regen of gekookt water gebruiken. Voordat zaailingen in de grond worden overgeplant, beginnen ze het te verharden door een raam te openen of containers enkele uren buiten te zetten.

Indien nodig kunnen zaailingen worden gevoerd met complexe minerale formuleringen. Maar je moet er wel voor zorgen dat de oplossing niet zelf op de kiemen komt.

De belangrijkste redenen waarom komkommerzaden niet ontkiemen

De meest voorkomende zijn de volgende:

 • lage temperatuuromstandigheden van de bodem;
 • grote diepte waarin de zaden waren ingebed;
 • de grond is zwaar en dicht genoeg;
 • droge bodem;
 • ernstige wateroverlast;
 • het gebruik van talloze methoden om zaden voor te zaaien;
 • schending van de bewaarcondities voor zaad.

Wat te doen als de komkommers niet ontkiemen

Als je alles correct hebt gedaan en de belangrijkste fouten hebt vermeden die hierboven zijn genoemd, maar komkommerzaden je nog steeds niet bevielen met hun goede ontkieming binnen twee weken, is het het beste om ze opnieuw te zaaien. Er moet ook aan worden herinnerd dat komkommers goed reageren op organisch bemeste grond. Het wordt aanbevolen om bij de nieuwe bereiding een bepaalde hoeveelheid humus aan de natuurlijke grond toe te voegen.

Alles lijkt natuurlijk eenvoudig en duidelijk. Maar er kan van alles gebeuren, en als u niet op een gunstige dag bent gekomen, hoeft u niet in paniek te raken. Planten kunnen worden gered door ze te bedekken met speciaal materiaal of polyethyleen. Houd er rekening mee dat de plantdata die hier worden vermeld niet definitief zijn - in elke regio worden ze aangepast aan de klimatologische omstandigheden. Daarom mag je eigen kweekervaring niet buiten beschouwing worden gelaten!


Thuis zaaien kan vanaf eind februari. Als je rassenkomkommers in het open veld kweekt, oogst je hoogstwaarschijnlijk de zaden van de variëteiten die je lekker vindt van tevoren. Met de juiste opslag kan plantmateriaal voor komkommers tot 8-10 jaar meegaan, maar de beste en meest betrouwbare zaden zijn zaden die 2-3 jaar oud zijn. Ervaren tuinders en boeren raden aan om ze te planten. Bij het langdurig bewaren van komkommerzaden is het belangrijk om twee regels in acht te nemen: de luchttemperatuur in de kamer moet minimaal 200C zijn en de lucht zelf moet droog zijn. Voordat de korrels in de volle grond worden geplant, worden ze verplicht gesorteerd, in desinfecterende oplossingen geweekt en uitgehard. De statistieken van enquêtes onder zomerbewoners suggereren dat thuis de beste komkommerzaailingen worden verkregen uit de zaden van zelfbestuivende hybriden. Dit betekent niet dat het planten van zaden die uit onze eigen gewassen zijn geoogst zinloos is, alleen een beetje meer eraan sleutelen.

Verse artikelen over tuin en moestuin


Hoe komkommerzaailingen op de juiste manier op het raam te laten groeien, zodat deze niet uitrekt

Er zijn ongetwijfeld voordelen bij de kweekmethode voor zaailingen:

 • Verhoogde vruchtperiode
 • Gegarandeerd rendement in koude gebieden
 • Vroege productie krijgen.

Er moet meteen worden opgemerkt dat een delicate komkommer buitengewoon pijnlijk is om transplantaties over te brengen. Duiken is voor hem gewoon gecontra-indiceerd.

Voorbereiding van het land

Lianen met eetbare vruchten hebben lichte, maar vochtopnemende bodems nodig. Bovendien moet het grondmengsel ademend en gedraineerd zijn. Minerale en organische samenstelling wordt geïntroduceerd in overeenstemming met de norm.

Sommige tuinders zijn van mening dat als de komkommerzaailingen snel genoeg rijpen, er geen aanvullende voeding nodig is voordat ze worden overgeplant. Het is voldoende als het zaaien wordt uitgevoerd in voldoende bemeste grond.

Zomerbewoners die niet voldoende ervaring hebben, evenals tuinders die voorbereidend werk willen verminderen, kopen gedesinfecteerde mengsels bij winkels. Wie graag aan de grond sleutelt, bereidt graag zelf de nodige grond voor.

In de standaardvolgorde zijn 4 ingrediënten opgenomen in het grondmengsel:

 1. Zand
 2. Rijpe compost
 3. Blad land
 4. Paardenturf.

Bij afwezigheid van turf doen ze het vaak zonder. Zelfgemaakt mengsel wordt gedesinfecteerd door invriezen, calcineren, stomen. Na het desinfectieproces worden voedingsstoffen toegevoegd voor een snelle wortelvorming. Het is ook nodig om medicijnen toe te voegen die pathogene schimmels en microflora onderdrukken.

Een glas as, 2 eetlepels fosforhoudende meststof, 3 eetlepels nitrofosfaat worden toegevoegd aan een emmer met voorbereide grond.

Ook adviseren agronomen om een ​​behandeling met biofungiciden uit te voeren: Fitosporin, Trichodermin.

Zaad voorbereiding

Naast de grond wordt ook zaad geprepareerd. Voorbereiding voor zaaien verhoogt de opbrengst, maakt planten beter bestand tegen stress en versnelt de kieming.

Een juiste opslag van het materiaal garandeert de geschiktheid voor 10 jaar. De zaden van de hoogste kwaliteit zijn 4 jaar oud.

Bij het zelf verzamelen van zaden wordt altijd rekening gehouden met de volgende punten:

 • Jaarlijkse zaden garanderen geen genereuze opbrengsten
 • Rassenmonsters worden herhaald op basis van de opbrengst van het jaar waarin ze zijn geoogst.

Verpakte zonnebloempitten worden voornamelijk verwerkt te koop aangeboden. Je eigen zaden hebben voorbereiding nodig voor het planten.

 • Desinfectie... De zaden worden bewaard in een mangaanoplossing.
 • Geniet... Het zaadknobbeltje wordt tot het pikken in een vochtige omgeving geplaatst.
 • Verharding... Een natte bundel met zaden wordt twee dagen bewaard in de koelkast bij nul temperatuur, waarna deze direct wordt geplant.

Zaaien

Nadat ze het voorbereidende werk hebben voltooid, beginnen ze met zaaien. De containers zijn gevuld met grondmengsel tot het niveau van 2/3 van de hoogte, nadat ze eerder van drainage waren voorzien. Ze geven royaal water, laten overtollig vocht weglopen en de grond rijpt.

De grond die klaar is om te planten, moet kruimelig, vochtig maar niet plakkerig zijn.

Een paar zaden worden in het midden van elke container geplaatst en besprenkeld met de resterende aarde of zand. Het poeder wordt gemakkelijk met een vinger verdicht en licht gehydrateerd.

De container met aanplant is bedekt met een film, gerangschikt in een kamer met een temperatuur van + 26 ... + 28 ° С.

Eerste opnames, wat te doen

Wanneer spruiten verschijnen en zaadlobblaadjes beginnen te openen, daalt de temperatuur overdag tot + 20 ... + 22 ° С en 's nachts 4-5 graden lager. In overeenstemming met de omgevingslucht moet de grond ook worden opgewarmd.

Gewoonlijk laten komkommerscheuten niet lang op zich wachten en worden ze na 3-5 dagen getoond. Na massale ontkieming worden containers met zaailingen opnieuw gerangschikt naar de meest verlichte plaatsen.


Hoe komkommerzaailingen te laten groeien: water geven, voeren en verharden

Zaailingen van komkommers in de kas hoeven niet te worden aangevuld - de planten zijn al krachtig en belemmerd.

Wanneer de zaadlobben van alle planten volledig open zijn, worden ze eerst bewaterd met warm, bezonken water. U kunt dit het beste doen met een theelepel om de zaailingen niet per ongeluk uit de aarde te wassen.

Komkommerzaailingen worden 's ochtends om de twee dagen of twee bewaterd en alleen met warm, schoon water. Ik raad je aan om magnetisch of gesmolten water te gebruiken. Je moet royaal water geven, maar probeer het water uit de bladeren te houden.

Kleine komkommers reageren goed op water geven met een zeer zwakke oplossing van kaliumpermanganaat.

Topdressing van komkommerzaailingen wordt meestal gecombineerd met water geven.

De eerste keer dat de planten 1,5-2 weken na volledige ontkieming worden gevoed, dat wil zeggen in het stadium van 1-2 echte bladeren. De volgende topdressing wordt 2-3 dagen gedaan voordat deze in de grond wordt geplant.

In een van de verbanden raad ik aan om een ​​complexe minerale meststof te gebruiken - nitrophoska, Aquarin, Solution. De oplossing wordt bereid met een snelheid van een theelepel per 5 liter water. De volgende keer krijgen de planten een soort organische mest - BIUD (1:20), koningskaars (1: 15-20), kippenuitwerpselen (1: 25-30).

Als je het zaailingenmedium goed met mest vult en de planten zich normaal ontwikkelen, kun je bemesten met organische mest overslaan.

Bij de eerste voeding voor elke 4-5 planten wordt een glas voedingsoplossing geconsumeerd, en in de tweede - twee.

Ongeacht of u topdressing gebruikt of niet, om de 7-10 dagen is het raadzaam om de zaailingen van komkommers water te geven met een oplossing van Black Yeast of Rizoplan (1-2 eetlepels per liter water) en te besproeien met Epin.

Na het ontschepen op een open bed, worden de komkommers de eerste 1-2 weken bedekt met een film of worden flessen onder het water afgesneden

Na dergelijke procedures vertonen de planten een grote weerstand tegen extreme temperaturen. Ze verdragen ook gemakkelijker slechte lichtomstandigheden op een vensterbank.

Een week voordat ze naar een permanente bewoning verhuizen, beginnen ze de komkommerzaailingen te verharden. Planten worden op een ongeglazuurd balkon gezet of een raam wordt geopend - ze leren frisse, koele lucht en direct zonlicht.

Het is belangrijk dat de zaailingen tijdens het uitharden niet worden blootgesteld aan tocht.

Een goede zaailing die klaar is om geplant te worden, heeft een krachtig uiterlijk, korte internodiën, intens groene kleur en 2-4 echte bladeren. In dit geval verstrengelen de wortels van de zaailingen de hele binnenruimte van de zaailingencontainers.

Er zijn veel schema's voor het planten van komkommers in de grond: gewoon, tape, vierkant genest. Je kunt er hier meer over te weten komen. Meestal plaatsen we komkommerzaailingen in de tuin, zodat het tijdens een koudegolf handig is om deze te bedekken met een film of non-woven.

Komkommers verdragen het verplanten niet goed - probeer overslag uit potten uit te voeren zonder het aarden coma te verstoren.

De landingsplaats wordt van tevoren voorbereid. Meststoffen worden op de voorbereide putten aangebracht en bewaterd met een warmroze oplossing van kaliumpermanganaat. Na het planten wordt de grond rond de planten mulch om korstvorming te voorkomen. Onder deze omstandigheden en een gunstige temperatuur zullen de zaailingen snel en probleemloos wortel schieten..

Lees hoe u in 2020 de beste datum kiest voor het planten van komkommers.

Hoe ik in april komkommerzaailingen kweek in een koude kas, vertelde ik en liet in de video zien.


Zaailing zorg

Om zaailingen gezond en sterk te laten worden, hebben ze constante zorg nodig.

Water geven

Zaailingen van komkommers hebben regelmatig water nodig: ofwel elke dag een beetje, of elke 2-3 dagen in grote hoeveelheden. De aarde in de cups mag niet droog of te nat zijn. Water voor irrigatie wordt warm genomen (minimaal 25 ° C), van koud water kunnen planten ziek worden.

Topdressing

Het wordt uitgevoerd na het verschijnen van het eerste echte blad (5 g ureum of ammoniumnitraat per 1 liter water) en vervolgens na 1,5-2 weken met complexe meststof voor zaailingen. Komkommers reageren goed op bladvoeding op het blad - meststoffen bereiken de plant sneller.

Bij warm weer is bladvoeding ongewenst, aangezien de zaailingen meestal op een raam of op een loggia / veranda staan ​​en goed verlicht zijn door de zon - vochtige jonge bladeren kunnen brandwonden oplopen.

Losmaken

Het kan worden uitgevoerd als de spruiten al zijn gegroeid en sterker worden, dan zullen hun wortels niet lijden. Het losmaken moet heel voorzichtig gebeuren, niet dicht bij de stengels.

Verharding

Een week voordat ze in de kas worden geplant, worden de zaailingen van komkommers gehard door ze naar buiten te brengen (of een raam op de loggia's te openen), eerst 2-3 uur, daarna enkele uren, de hele dag. Voor het planten kunnen de zaailingen een nacht buiten staan.

Laat zaailingen bij het uitharden niet in direct zonlicht liggen - dit kan ze vernietigen.


Komkommers planten voor zaailingen

De datums zijn berekend, de containers zijn geselecteerd, nu kunt u beginnen met planten. Dit werk kent verschillende fasen. Overtreding van agrotechnische normen op een van hen kan het hele proces verpesten, met als resultaat dat zaailingen van slechte kwaliteit zullen worden verkregen of helemaal niet.

Zaadbehandeling voor het zaaien

In de meeste gevallen worden dure zaden van variëteiten en hybriden door de fabrikant verwerkt en hoeven ze daarom niet te worden voorbereid. Informatie hierover staat op de zakken aangegeven, dus lees alles goed door voordat je gaat zaaien. Als u het gewicht van de zaden en het aantal stukjes in de verpakking kent, kan dit belangrijke informatie opleveren. Dus 1 g variëteiten met lange vruchten bevat ongeveer 30 zaden en 1 g variëteiten met korte vruchten - ongeveer 44 stuks.

Als de zaden niet worden verwerkt, moet u ze zelf voorbereiden om te zaaien. Hiervoor worden de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

 1. Laat 10-15 minuten weken in een zoutoplossing (een eetlepel keukenzout per liter water). De zaden die op de bodem zijn neergedaald, worden verzameld en de rest wordt weggegooid.
 2. Doordrenk om de schaal op te zwellen. Hiervoor wordt een zak gaas gemaakt, de geselecteerde zaden worden erin gegoten, geweekt en een maand bewaard bij een temperatuur van ongeveer 30 ° C. De zak moet regelmatig worden bevochtigd, zodat hij niet uitdroogt.
 3. Ze worden behandeld tegen schimmels met fungiciden volgens de instructies of met een rode mangaanoplossing gedurende 15 minuten, vervolgens gewassen in stromend water en gedroogd.

Indien gewenst kunt u de zaden behandelen met een groeistimulans, bijvoorbeeld met het medicijn "Epin-extra". Veel tuinders negeren deze aanbeveling echter en verliezen volgens hun verzekeringen niets. Daarom is het gebruik van groeistimulerende middelen optioneel.

3 dagen voordat de zaden worden gezaaid, worden ze in nat gaas geplaatst en in de koelkast bewaard, waar ze op een temperatuur van 0 ... 2 ° C worden bewaard. Wanneer de dag van zaaien aanbreekt, worden ze eruit gehaald en in de grond geplaatst zonder te drogen.

Voorbereiding van grond voor zaailingen

Het is onwenselijk om onvoorbereide grond uit de tuin te halen: gedurende een jaar is het uitgeput en kan het pathogenen bevatten van ziekten die gevaarlijk zijn voor de plant. Het is beter om een ​​kant-en-klaar mengsel te kopen of het zelf te maken. In het eerste geval zijn de samenstellingen "Gumimax", "Hera" of dergelijke geschikt.

In het tweede geval kunt u het volgende recept gebruiken:

 1. Neem gelijke delen blad- of grasbodem, verrot turf en humus in.
 2. Voeg een deel gewassen rivierzand toe.
 3. Voeg voor 10 kg van het afgewerkte mengsel een theelepel ureum en kaliumsulfaat toe.
 4. Voeg 20 g superfosfaat en 80 g houtas toe.

Voordat u minerale meststoffen toevoegt, is het beter om het mengsel te desinfecteren met "Fitosporin" of "Trichodermin", de rest van de componenten op een dag toe te voegen en te beginnen met planten.

Het is beter om in de zomer of herfst aarde, turf en zand voor te bereiden, in zakken te verpakken en in een schuur op te slaan.

Kenmerken van het zaaien van komkommers

Het zaaien van komkommerzaden voor zaailingen is niet moeilijk. Het grondmengsel wordt in de containers gegoten zodat 2-3 cm naar boven blijft, vervolgens wordt het gemorst zodat de grond wordt verdicht en er geen holtes zijn. Vul eventueel de aarde bij.

Er wordt een gat gemaakt in het midden van de container, het is mogelijk met een potlood, 2-3 cm diep. Zaden die van tevoren zijn voorbereid, worden erin geplaatst en bedekt met hetzelfde grondmengsel. Als de grond in de cups is bevochtigd, is water geven op de dag van zaaien niet nodig, maar als de grond droog is, wordt deze bevochtigd. Totdat de zaden ontkiemen, worden de containers onder de film bewaard en vervolgens verwijderd.

Het is beter om met een spray water te geven, om de grond niet uit te spoelen en de zaden niet bloot te stellen.


Mogelijke problemen met zaailingen en hun oplossingen

Het kweken van komkommerzaailingen verloopt niet altijd even soepel. Laten we eens kijken naar de belangrijkste problemen en methoden voor hun eliminatie:

Dergelijke overlast ontstaat door slechte detentievoorwaarden. De belangrijkste factoren zijn onvoldoende licht, hoge temperaturen en overmatig water geven.

Installeer extra verlichting voor de planten, verlaag de binnentemperatuur tot 15-18 graden, verminder de frequentie en het volume van de bewatering. Soms worden de zaailingen uitgetrokken in te krappe potten of vanwege de verhoogde zuurgraad van de grond.

Geelverkleuring van zaailingen kan optreden door gebrek aan licht, onjuist water geven (overmatig vocht of droogte), gebrek aan voedingsstoffen, schimmelinfecties, onderkoeling, wortelschade, zonnebrand.

Geef de planten met mate water, bewaar ze op een lichte plaats zonder direct zonlicht, voed ze op tijd, vermijd plukken door ze in aparte containers te planten, en dan zullen de zaailingen sterk en gezond worden.

Alle ziekten zijn gebaseerd op het niet naleven van landbouwpraktijken. Het risico neemt toe als u weigert zaden en aarde te desinfecteren, water te geven met koud water, een te hoge of te lage luchtvochtigheid, blootstelling aan tocht en extreme temperaturen. Meestal worden zaailingen aangetast door schimmelziekten.

Bij de eerste tekenen moet de plant worden behandeld met Topaz, Fitosporin of een ander fungicide. Virale en bacteriële ziekten zijn praktisch niet vatbaar voor behandeling; zieke zaailingen worden vernietigd.


Bekijk de video: TIPS u0026 TRICKS #3 - Planten verspenen


Vorige Artikel

Abrikozen rijpen niet: waarom blijven mijn abrikozen groen aan de boom?

Volgende Artikel

Gemakkelijke fruitbomen voor beginners