Over het herplanten van bollen, of het voorkomen van tulpdegeneratieWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Tulp - een bloem met een rijke geschiedenis

Veel tuinders kweken tulpen op hun percelen, maar ze worden niet allemaal jaarlijks gerooid, vooral als ze ook door elkaar worden gemengd. Dit, in combinatie met het gebrek aan graafwerk, kan leiden tot het verlies van interessante rassen.

Tulpen met witte, gele en roze kleur, lila, omzoomd, etc. zijn niet erg resistent tegen ongunstige omstandigheden, in tegenstelling tot variëteiten met een rode bloemkleur. En in omstandigheden van sterke concurrentie vallen dergelijke variëteiten vaak uit of stoppen ze met bloeien.


En de hegemonie van rode tulpen begint. Ze hebben het mis: er was geen wedergeboorte, alleen de plaats van delicate tulpen werd ingenomen door meer resistente variëteiten; in de natuur winnen de sterkere individuen.

Bolgewassen hebben de neiging om de bollen jaarlijks in te graven. Dit geldt vooral voor tulpen. Hun bollen kunnen 50 of zelfs 60 cm diep gaan, in dit geval is het moeilijk om ze uit de grond te krijgen, bij het opgraven blijven ze vaak in de grond en verstoppen ze het terrein. Ik wil u er allereerst aan herinneren dat één grote ui één vervangende bol en drie kinderen per jaar vormt.

Een jaar later wordt er een heel nest bollen van verschillende groottes gevormd. Zo'n verdikte opstelling van bollen leidt tot een gebrek aan voedingsstoffen, vooral omdat tuinders niet altijd tijd vinden om tulpen te voeren. Hierdoor worden grote bollen kleiner en hebben kleine geen haast om groot te worden. En tulpen beginnen van jaar tot jaar steeds erger te bloeien. En heel vaak zijn mensen teleurgesteld in deze prachtige kleuren en stoppen ze er helemaal mee.

Zelf graaf ik de bollen elk jaar, bewaar ze op een droge plaats, plant ze in de herfst op een nieuwe plek en ze verrukken me elk jaar met hun overvloedige bloei. Als ik in het voorjaar door de tuin loop, zie ik hoe tulpen groeien en bloeien in andere aangrenzende gebieden, en vaak zie ik een niet erg indrukwekkend beeld: ondermaatse bloemstengels, veel niet-bloeiende planten.

Ook is het nodig om elk jaar tulpenbollen op te graven om ze tijdens de zomeropslag op maat te sorteren en in de herfst grote bollen apart van kleine te planten, dan zal in het voorjaar de bloei van grote tulpen gelijkmatig zijn, zonder lege ruimtes. Ook het telen van grote en kleine bollen samen leidt tot een verslechtering van de bloei.


Het is onmogelijk om een ​​datum vast te stellen voor het opgraven van tulpen. Het hangt allemaal af van het weer en de teeltplaats. Meestal worden bollen gerooid wanneer het tulpenblad lusteloos wordt, geel wordt en op de grond ligt. Als het gebladerte volledig opdroogt, zijn de bollen moeilijk te vinden en kunnen ze bij het opgraven beschadigd raken.

Verschillende soorten eindigen hun groeiseizoen op verschillende tijdstippen, dus de data van hun opgraving zullen anders zijn. Na het opgraven droog ik de bollen in een goed geventileerde ruimte, bijvoorbeeld in een schuur. Ik leg ze in één laag, ik scheid de bladeren niet van de bollen, als ze drogen, geven de bladeren hun voedingsstoffen aan de bollen.

Tijdens het drogen van de bollen onderzoek ik ze periodiek, verwijder de zieke, verwijder de uiteindelijk gedroogde bladeren, sorteer de bollen op maat. Na 2-3 weken kunnen de gedroogde bollen in kartonnen dozen worden verpakt en in een droge opslagruimte worden bewaard. De kamertemperatuur moet rond de 20 ° C zijn. De bollen worden niet in de zon gedroogd, omdat hun schubben kunnen barsten of meestal bakken.

Ik wens je mooie, bloemrijke tuinen!

Ik zal een catalogus sturen voor bestellingen. Ik wacht op een aan mijzelf geadresseerde envelop. Schrijf: Brizhan Valery Ivanovich, st. Kommunarov, 6, art. Chelbasskaya, Kanevsky-district, Krasnodar-gebied, 353715.

Ik bied aan degenen die een verzameling plantaardige, medicinale bloemengewassen wensen. Bezoek onze online winkel http://www.semenabrizhan.ru/shop, +7 (861) 646-28-76, Valery Ivanovich Brizhan, (van 16:00 tot 18:00 en van 08:00 tot 09:00 MSK )

Valery Brizhan,
ervaren tuinman


Om het maximale resultaat te krijgen, moet u rekening houden met een aantal factoren:

 1. Kies de juiste plaats correct. Tulpen houden erg van zonlicht, zorg er daarnaast voor dat ze de planten beschermen tegen harde wind. De keuze van een site voor aanplant moet uiterst voorzichtig worden benaderd, omdat niet alleen de toestand, maar ook de levensduur van toekomstige planten hiervan afhangt. Let vooral op de aanwezigheid van hellingen of andere oneffenheden en zorg voor een doorlatende bodemlaag.
 2. Bereid de grond correct voor. Om dit te doen, moet u letten op de losheid en het vochtgehalte van de grond. Houd ook rekening met het luchtcapaciteitsniveau. Deze drie factoren zullen een grote rol spelen in de toestand van toekomstige tulpen. Je moet de grond zo rijk mogelijk maken aan verschillende voedingsstoffen. Koop vooraf de benodigde meststoffen. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de bodem, die wordt gedomineerd door klei. Om de waterdoorlatendheid van de hele bodem te vergroten, moet u een bepaalde hoeveelheid rivierzand toevoegen, meestal wordt ongeveer twintig kilogram per vierkante meter gebruikt.
 3. Kies de juiste meststof. Deze procedure moet minstens één keer per jaar worden uitgevoerd. Overplanten in het voorjaar kan ook een fase omvatten, zoals het bemesten van de grond. De meest optimale hoeveelheid kunstmest is tien kilogram per vierkante meter. Gebruik gewoon geen verse mest, voor een goed resultaat moet je ongeveer een half jaar wachten. Drie tot vier weken voordat u tulpen opnieuw plant, moet u de grond ook bemesten met mineralen. Het kan kaliumzout of superfosfaat zijn. Zo creëer je gunstige omstandigheden voor het kweken van planten.

Als u de bovenstaande regels in acht neemt, kunt u niet alleen de beste omstandigheden bieden voor het verplanten van tulpen, maar ook voor de verdere goede ontwikkeling van planten.


Biologische kenmerken van cultuur

Bij het telen van tulpen, kunnen zomerbewoners soms geen goede resultaten behalen. De cultuur is vaak ziek, de stengels groeien ongelijk, ze zijn gebogen en de bloemen hebben geen standaardmaat. Om storingen te voorkomen, moet u de belangrijkste componenten van een tulp kennen:

 1. Het wortelsysteem van de bloem ontwikkelt zich vanuit de embryonale wortel van het zaad, en de rest van de wortels strekt zich uit vanaf het onderste deel van de bodem van de bol en wordt adventief genoemd. Er zijn veel van dergelijke aanhangsels, maar ze sterven elk jaar af.
 2. De bol is het grootste deel van de plant. Het verzamelt de voedingsstoffen die nodig zijn voor de bloem, het is het voortplantingsorgaan waaruit de stengel, bladeren en bloem jaarlijks groeien. De schalen die de lamp bedekken, vervullen opslag- en beschermende functies.
 3. De stengel is rechtopstaand, sterk, strekt zich naar boven uit en bevat een kleurrijke enkele bloem.
 4. De plant heeft weinig bladeren. Ze beginnen aan de basis van het bovengrondse deel, groeien tot halverwege en vormen een groene omgeving.
 5. Jaarlijkse bloem. Heeft zes vallende bladeren. Het valt op door zijn rijkdom aan vormen en een verscheidenheid aan tinten.
 6. De vruchten voltooien de levenscyclus van de bloem. In elk nest van de driehoekige capsule bevinden zich kleine zaadjes - de toekomst van de tulp.

Redenen om naar een andere plaats te verplanten

De droom van elke zomerbewoner is kleurrijke lentebloemen in een bloembed, maar voordat je begint te groeien, moet je erachter komen waarom de cultuur wordt getransplanteerd. Het overplanten van tulpen is een noodzakelijke gebeurtenis. Planten kunnen tot wel vier jaar op één plek bloeien, maar elk jaar worden de bloemen kleiner en verliezen ze hun kleur.

Jaarlijks verplanten behoudt de rassenkenmerken van de bloemcultuur, vertraagt ​​de groei, geeft de aanplant een gecultiveerde en decoratieve uitstraling. In een bloembed begraaft de bol zichzelf en na een paar jaar is het moeilijk om hem in de grond te vinden.

Redenen genoeg om tulpen te verplanten, soms geven de planten zelf de noodzaak aan om te verplanten:

 • Dit manifesteert zich vaak in de afwezigheid van bloemen.
 • Soms bloeien tulpen op het juiste moment, maar de stengels krijgen gebogen vormen.
 • Planten groeien en voelen zich ongemakkelijk in een verdikt bloembed.
 • Bollen worden voor preventieve doeleinden getransplanteerd. Dergelijke maatregelen voorkomen het verschijnen van parasitaire insecten.
 • Als de site lange tijd niet wordt gewijzigd, beginnen de planten pijn te doen. Alleen gezonde bollen worden geselecteerd voor transplantatie.

Is het mogelijk om bloeiende tulpen te verplanten?

Het wordt niet aanbevolen om planten die zich voorbereiden op bloeiende of bloeiende exemplaren opnieuw te planten, maar als zich een noodgeval voordoet, moet dit zeer zorgvuldig en zorgvuldig gebeuren. Het is beter om de planten op te graven als de spruiten geen tijd hebben gehad om te groeien, voordat de knoppen verschijnen.

Ze moeten met wortels worden verwijderd, de schop moet zo diep mogelijk in de grond worden gestoken en er moet meer aarde worden opgeschept. Maar beoefenaars zeggen dat het beter is om zo'n risicovolle onderneming te annuleren en uit te stellen tot het herfstseizoen.


Hoe diep narcissen te planten

Het zal geen vergissing zijn om te zeggen dat een van de vroegste lentebloemen, een charmante en zoetig-bedwelmende narcis, de meest populaire bloem is bij het decoreren van zomerhuisjes: hij verschijnt in al zijn glorie zowel in een bloementuin als in een bloembed of in een rabat. Vanwege zijn schitterende decoratieve eigenschappen wordt hij vaak aangetroffen op gazons en in mixborders. Trouwens, de narcis, die alleen al door zijn uiterlijk de stemming verbazingwekkend kan verbeteren, wordt dubbel gewaardeerd in de snit voor de lentevakantie. Om het geluk te hebben een prachtige bloem op uw site te zien, moet u de regels kennen voor het planten in de lente en de herfst, evenals de basisprincipes van buitenverzorging.


Landen

Begin tot half oktober worden de bollen op voorbereide plaatsen geplant.

Let er bij het kopen van bollen op dat ze niet verrot, beschadigd of ontwaakt zijn. Het is beter om dergelijke bollen niet te kopen.

Om bolrot en schimmelziekten bij tulpen te voorkomen, is het zinvol om de bollen voor het planten 2-4 uur in een schimmelwerende oplossing te laten weken. De klassieke optie is Fundazol (20-40 g per 10 liter water), daarnaast kunnen ze gaten morsen waarin tulpen worden geplant. Tegenwoordig zijn er ook modernere verbandmiddelen. bijv Maxim (4 ml voor 2 liter water), of Schakelaar (10 g per 10 l water). De bollen worden 30 minuten geweekt.

Bollenmijten kunnen aanzienlijke schade aan aanplant veroorzaken. Om het verschijnen van een teek te voorkomen, vooral als deze plaag in uw omgeving is aangetroffen, worden de bollen bij het planten met medicijnen behandeld Actellik (6 ml per 5 l) of Aktofit (8 ml per 1 l)

Getransplanteerde planten moeten in vochtige grond wortelen. Daarom is het dit jaar, vanwege de droge herfst, de moeite waard om de grond vóór het planten 15-20 cm te bevochtigen.

U kunt lezen over droogtemanagement in Lidwoord.

Tegelijkertijd kan te veel water leiden tot rotten van de bollen.

De optimale plantdiepte voor tulpen is 3 boldiameters.

Om het hoofd te bieden aan muizen, die in de winter vaak aan bollen knagen, kunnen ze in gaasbakken worden geplant of de tuin beschermen met een net tegen mollen. Dezelfde methode zal helpen om het hoofd te bieden aan het begraven van de bollen, evenals het 'verlies' van tulpen tijdens het graven en herplanten.

Om het opgraven van de bollen gemakkelijker te maken, worden ze minder beschadigd door knaagdieren, u kunt ze planten in een trellis-box gemaakt van zo'n gaas. Ze beschermen planten en markeren ook duidelijk de grenzen van aanplant, wat handig is bij het graven en opnieuw planten ervan.


Tulp zorg

Het is noodzakelijk om vanaf het begin van de lente voor dergelijke bloemen te zorgen. Nadat de scheuten zijn verschenen, moet u de aanplant zorgvuldig inspecteren. De niet-ontkiemde bollen moeten zorgvuldig worden gerooid en vernietigd om verspreiding van de ziekte naar andere planten te voorkomen. De tulp houdt erg van vocht, maar de wortels zijn vrij kort en daarom kan de bloem geen water opnemen uit diepe lagen van de grond. Daarom is het erg belangrijk om de tulpen op tijd water te geven. Hoe vaak en overvloedig de planten water moeten krijgen, hangt direct af van de samenstelling van de grond. Maar er moet rekening mee worden gehouden dat ze tijdens de vorming van knoppen en bloei overvloedig en systematisch moeten worden bewaterd. Nadat de plant is vervaagd, krijgt hij nog een halve maand overvloedig en systematisch water. Bij het besproeien moet water tot de volledige diepte van het wortelsysteem in de grond sijpelen. In dit opzicht moet 10-40 liter water per vierkante meter worden gegoten. Probeer bij het besproeien te voorkomen dat er vloeistof op het oppervlak van de bladeren komt, dit kan brandwonden veroorzaken.

Topdressing

Het wordt aanbevolen om de planten te voeden met mestoplossingen. Als je van droge mest houdt, moet je de tulpenbladeren ventileren voordat je ze over het oppervlak van de grond strooit. Dus als er kunstmest op een nat gedeelte van de bladplaat komt, kan er brandwonden ontstaan. Nadat de droge mest over het gebied is verdeeld, moet de grond grondig worden bewaterd. Alleen in dit geval kunnen voedingsstoffen in de grond doordringen en worden opgenomen door het tulpenwortelsysteem. De eerste keer dat de planten worden gevoerd in het vroege voorjaar, nadat de spruiten verschijnen. Op dit moment kunt u een topdressing uitvoeren met droge mest. Je hoeft het alleen maar gelijkmatig te verdelen en dan de grond water te geven. Een mengsel van fosfor, stikstof en kalium (2: 2: 1) is geschikt als meststof. Voor 1 vierkante meter is 50 g van deze meststof nodig. De tweede voeding wordt uitgevoerd aan het begin van het ontluiken. Deze keer wordt aanbevolen om een ​​voedingsoplossing te gebruiken die 1 deel stikstof, 2 delen fosfor en dezelfde hoeveelheid kalium bevat. Voor 1 vierkante meter heb je 30-35 g oplossing nodig. Voor de derde keer worden meststoffen direct na het einde van de bloei op de grond aangebracht. Deze keer worden fosfor en kalium in gelijke delen ingenomen en wordt geen stikstof gebruikt. Voor 1 vierkante meter is 30 tot 35 g oplossing nodig. Om de planten intensiever dochterbollen te laten kweken, moet een kleine hoeveelheid zink en boor aan de oplossing worden toegevoegd.

De grond losmaken en onkruid verwijderen

Het losmaken van de grond en het verwijderen van onkruid moet systematisch gebeuren. Het wordt aanbevolen om deze procedure na het besproeien uit te voeren, omdat het op dit moment het gemakkelijkst is om het onkruid te verwijderen. Houd er rekening mee dat onkruid veel voedingsstoffen uit de grond haalt, waardoor de grond uitgeput raakt. Probeer in dit verband ze tijdig te verwijderen. Als de grond systematisch wordt losgemaakt, zal dit het proces van verdamping van vocht vertragen en ook leiden tot de dood van onkruid. Om veel minder vaak te wieden en los te maken, wordt aanbevolen om een ​​uniforme laag mulch over het grondoppervlak te verdelen.

Vergeet niet om vervagende bloemen tijdig te plukken. In dit geval zullen tulpen hun energie niet verspillen aan de groei en ontwikkeling van zaden, maar zal de massa bollen toenemen.

Transplantatiefuncties

Als je de bollen elk jaar opgraaft, onderzoekt, sorteert, etst om het risico op ziekte te verkleinen, dan zal het toch niet in staat zijn om de negatieve impact van monocultuur teniet te doen. Er zijn 2 manieren: de eerste is om de bovengrond volledig te veranderen, de tweede is om de plant naar een nieuwe locatie te transplanteren. De handigste manier is de tweede. Alleen tulpen van 13 tot 15 klasse kunnen niet worden getransplanteerd. Ze hebben echter na 3 of 4 jaar een transplantatie nodig.

Reproductiemethoden

Het kan worden vermeerderd door zaden en met behulp van bollen. In de regel gebruiken alleen specialisten (veredelaars) zaden voor de voortplanting, en dat is alles, omdat dit soort bloemen de raskenmerken van de ouderplant niet kunnen behouden. Het zaaien gebeurt in een kas of in de volle grond. Ze worden op één plek gekweekt zonder 2-3 jaar te verplanten, terwijl de planten in de winter tegen vorst moeten worden beschermd.Daarna moeten rijpe bollen worden gerooid en opgeslagen. De landing moet in de herfst worden uitgevoerd. De eerste bloei van dergelijke planten wordt alleen waargenomen op de leeftijd van 5-6 jaar. Houd er echter rekening mee dat de eerste jaren van de bloemen niet erg effectief zullen zijn. Pas op de leeftijd van 8–12 jaar bloeit de tulp zeer effectief.

Ervaren bloementelers raden aan om tulpen uitsluitend met bollen te vermeerderen. Een belangrijk kenmerk van dergelijke planten is dat na het einde van de bloei de ouderbol afsterft en wordt vervangen door een zich ontwikkelende dochter met kinderen. Veel factoren kunnen het aantal gevormde kinderen beïnvloeden, en de belangrijkste is de omgeving. Het komt voor dat er niet 1 grote, maar 2 kleinere vervangende bollen worden gevormd. Tegelijkertijd kunnen steeltjes na een paar jaar steeltjes laten groeien. Als je de geleidelijke degeneratie van planten wilt voorkomen, plant dan alleen uientoppers in de grond, waarvan de diameter minimaal 12 centimeter moet zijn. Dergelijke planten behouden alle noodzakelijke raskenmerken. Kleine uien worden aanbevolen voor destillatie binnenshuis. In dit geval moeten de kinderen tot de vereiste grootte worden gekweekt en pas daarna op een gebied met planten worden geplant.

Plagen en ziekten

De meest ernstige ziekte is het bonte virus. Erachter komen dat een bloem is geïnfecteerd, is vrij eenvoudig. Dus als niet-bonte variëteiten karakteristieke strepen, strepen en vlekken op de bloembladen en bladeren hebben, is de plant geïnfecteerd. Het is onmogelijk om zo'n ziekte te genezen. In dit opzicht is het noodzakelijk om een ​​verantwoorde benadering te volgen bij het verwerven van plantmateriaal en dit alleen te doen bij betrouwbare verkopers. Ook bij het snijden van tulpen moet het mesblad na elke struik worden gedesinfecteerd, omdat dit virus samen met het sap van de plant kan worden overgedragen. Geïnfecteerde tulpen moeten samen met een aarden kluit uit de grond worden gegraven en vernietigd (verbrand). In dit geval moet een zeer sterke oplossing van mangaan-kalium in het gat worden gegoten.

Zo'n plant is vatbaar voor de ziekte van augustus, waarvan de ontwikkeling wordt vergemakkelijkt door het tabaksnecrose-virus. Je kunt zien dat een tulp is geïnfecteerd door een gedraaide scheut en een bloem die is misvormd door strepen; er verschijnen ook donkere vlekken op de bollen. De geïnfecteerde bloem moet worden vernietigd. Om dit te doen, wordt het direct gegraven met een aarden klomp en moet een zeer sterke oplossing in het resulterende gat worden gegoten, voor de bereiding waarvan 3 gram boorzuur en 10 gram mangaan-kalium worden ingenomen per liter water. Een hete oplossing moet in het gat worden gegoten. Of giet in plaats van een oplossing houtas in het gat. Voor profylaxe worden gezonde tulpen behandeld met een foundationol-oplossing.

Ook is de plant vatbaar voor schimmelziekten. Het kan dus geïnfecteerd raken met wortelrot, nat, zacht, grijs, wit of botrot. Planten zijn vooral vatbaar voor dergelijke ziekten tijdens een regenachtig voorjaar. Ongeacht de oorzaak van de ziekte, zijn preventieve maatregelen hetzelfde: het land moet goed worden gedraineerd en de planten moeten goed worden verzorgd. Wanneer de bollen in de zomer worden gerooid, is het aan te bevelen om in dit deel van de grond planten te zaaien die fytonciden kunnen produceren, bijvoorbeeld: calendula, Oost-Indische kers, goudsbloemen of mosterd. U moet het gebied ook morsen met een fungicide-oplossing (2 g stof per liter water).

Lila bolletjes, slakken, muisachtige knaagdieren, beren, uienwortelmijten, slakken kunnen zich op de plant nestelen. Verwijder de uienmijt op de volgende manier. De uitgegraven bollen moeten worden ondergedompeld in heet (van 35 tot 40 graden) water en ongeveer 5 minuten worden vastgehouden. In het geval dat tulpen geïnfecteerd raken tijdens de periode van intensieve groei, worden ze behandeld met een 2% -oplossing van rogor of keltan. Bij gebrek aan het gewenste resultaat moeten zieke bloemen worden vernietigd. Wanneer u de bollen opgraaft, moet u in dit deel van de grond radijsjes, tomaten of tageta's planten, omdat ze resistent zijn tegen dit ongedierte. Je kunt de paarse schep verwijderen door mottenballen op het gebladerte te werpen. Op de site moet je stukken materiaal, planken, stukken leisteen en multiplex, enz. Neerleggen. Slakken, beren, slakken kruipen er overdag onder. U zult ze systematisch moeten verzamelen en vernietigen. Graaf een glazen pot in de aarde en vul deze met water (niet helemaal naar boven). Beren vallen in deze val en komen er niet uit. Muizenvallen helpen bij knaagdieren, of je kunt de bollen voor het planten verwerken met ijzerrood lood.


Zorg voor tulpen na de bloei

Wanneer de bloembladen van de tulpen vervagen, is het nodig om de bloem af te snijden zodat er geen energie wordt verspild aan het zetten van de zaden. Bladeren mogen niet worden afgesneden, ze nemen deel aan fotosynthese en zorgen voor voeding. Het belangrijkste is nu om voorwaarden te scheppen voor de ontwikkeling van een jonge vervangende bol, want de oude sterft af na de bloei.

Het is beter om af te breken dan de bloemen af ​​te snijden met een snoeischaar. Ziekten van tulpen, bijvoorbeeld het variegatievirus, worden op de laatste manier gemakkelijk verdragen.

Na de bloei breekt alleen de bloemkop af, de hele steel hoeft niet te worden verwijderd

Om de ui groter te maken, worden de planten na de bloei bemest om uit te kiezen:

 • dagelijkse infusie van as
 • kalium magnesium
 • kaliumnitraat.

Topdressing wordt gedaan op natte grond. Tijdens deze en andere groeifasen wordt het niet aanbevolen om lentebloemen te bemesten met mest of kunstmest met een hoog stikstofgehalte. Hierdoor kunnen de bollen gaan rotten.

Vergeet bodemvocht niet. Terwijl de bladeren groen zijn, moet u de planten één keer per week overvloedig water geven als de lente droog is.

Tulpen water geven, je moet de grond weken tot een worteldiepte: 35-40 cm

De bollen graven

Om ervoor te zorgen dat de bloemen niet kleiner worden en de bollen niet ziek worden en niet degenereren, worden er elk jaar tulpen gerooid. Dit gebeurt meestal eind juni - begin juli. Een uitzondering vormen tulpenbaby's, deze worden eens in de twee jaar opgegraven. Ervaren bloemisten adviseren:

 • organiseer uw evenement bij droog weer
 • dompel de schop dieper onder dan je de bol hebt geplant, naarmate ze dieper worden
 • vernietig alle zieke exemplaren
 • ets het uitgegraven plantmateriaal in een desinfecterende oplossing.

Te vroeg graven leidt tot onderontwikkeling van de bol en baby's. Bovendien zal de sierlijkheid van toekomstige bloemen afnemen. Als je laat opgraaft, wanneer de scheuten uitdrogen, bestaat het risico dat de bol tijd krijgt om besmet te raken met de schimmel of dat de beschermende afdekschubben gaan barsten. Dit kan leiden tot bederf van het plantgoed tijdens opslag.

Als de bladeren geel worden en verdorren, probeer dan de stengel om je vinger te wikkelen. Als de shoot niet breekt, blijkt het plastic te zijn, graaf een controlekopie op. Als de schubben van de ui lichtbruin worden, is het tijd om te graven.

Snijd de stelen van uitgegraven tulpen niet direct af, laat ze uitdrogen en de voedingsstoffen worden overgebracht naar de bol

Ooit kreeg ik een tiental bollen pioentulpen. De prachtige dubbele bloemen bloeiden lang dankzij het koele weer. Maar nadat de toppen geel waren geworden, vergat ik ze op te graven. De volgende lente stond er niet één op. Buren zeggen dat hun zeldzame nieuwe variëteiten aan het degenereren zijn en niet ontkiemen als ze niet elk jaar worden uitgegraven.

Tekenen dat het tijd is om tulpen op te graven - video

Drogen en desinfecteren

De uitgegraven tulpen worden gedurende twee dagen in 2 lagen onder een baldakijn gelegd. Na deze tijd vallen de bolvormige nesten gemakkelijk uiteen. De bollen worden ontdaan van dode wortels en kafjes en gedurende een half uur gedesinfecteerd in een 0,5% oplossing van kaliumpermanganaat. De procedure zal ziekteverwekkers van rot vernietigen en de tulp voeden met micro-elementen. Daarna worden de bollen weer gedroogd, op maat gesorteerd en in open houten kisten of manden gelegd, bij voorkeur in één laag.

Om de bollen niet één voor één te pakken te krijgen, is het handig om ze te desinfecteren door ze in een gaaszakje te doen


Bekijk de video: Kamperen tussen de tulpenbollen?


Vorige Artikel

Abrikozen rijpen niet: waarom blijven mijn abrikozen groen aan de boom?

Volgende Artikel

Gemakkelijke fruitbomen voor beginners